Láncfűrész

A fakivágás, akár aprítás nehezen elképzelhető láncfűrész nélkül, bár vannak kisebb rönkök amiket baltával könnyen szétválaszthatunk, a komolyabb helyzetekben fontos és nagyobb szintű segítség. A kereskedelemben a láncfűrészek két nagy csoportja kapható. Az elsőbe a villamos fűrészek tartoznak, ahol a hajtáshoz szükséges nyomatékot, teljesítményt, a beépített 230 V; 50 Hz-es hálózatról működő univerzális, kefés motor biztosítja. A másik nagy csoportba a négyütemű benzinmotorral hajtott típusok tartoznak.

Felépítése

  • motor
  • meghajtó mechanizmus – fogaskerék és centrifugális tengelykapcsoló
  • vezetőlemez – egy megnyújtott kopásálló lekerekített végű 40-90 cm hosszú ötvözött acél elem, melynek kerülete mentén halad végig a lánc
  • lánc – hasonló a bicikli láncához, összeszegecselt fém alkatrészből készült, anyaguk krómozott acél. A kereskedelemben különféle formájú és fajtájú láncok kaphatók, tekintettel a hosszra, vastagságra, a láncszemek méretére, a fogak elhelyezkedésére

Hogyan kellene?

  • védőfelszerelés viselése
  • biztonságos üzemeltetés
  • meggondolt, precíz mozdulatok

Felhasználás

Többféle használata van, az elsődleges talán a döntés, ahol egy álló fát vágnak ki úgy, hogy helyes pozícióba kerüljön a másik két módszerhez, ami a gallyazás és a darabolás. Csak említésképp, beton darabolására is szolgálhat, ám ahhoz gyémánt lencsés vágólánc szükséges hozzá.

Szükségem van egy láncfűrészre

 

A kertben lévő öreg tölgyfa egyik ága már átnyúlik a szomszédhoz? Vagy éppen a kerti grillezéshez kellene összevágni egy fél köbméternyi fát? Azért ezekhez a műveletekhez teljesen felesleges saját gép, így a kölcsönzés lenne a legkönnyebb, legideálisabb és legköltséghatékonyabb megoldás. A BPGÉP-nél megtalálhatja a kedvére való láncfűrészt.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.