Ki volt a golyóstoll feltalálója, és kinek a nevéhez köthető ez a mechanikai szerkezet?

A golyóstoll egy olyan irodai eszköz, amelyet mindenki ismer manapság. Egy tanár nem mehet be úgy egy órára, hogy ne látna minimum pár diák kezében ilyet. De egy irodaház asztalán is minimum pár ilyen eszköz sorakozik.

Mi az a golyóstoll?

Egy olyan íróeszköz, ami egy hengerforma tartályból és egy azt lezáró piciny gömbből áll. Rendkívül pontos illesztéssel és tűréssel kell a golyóstollakat gyártani, különben előfordulhat, hogy a végtermék rosszul fog működni, illetve, az nem fog megfelelően funkcionálni.

Ki volt a feltalálója?

Bíró László József, aki az egyik legismertebb magyar ember világszerte. Eredetileg festőművész és újságíró volt, de később ő találta fel a golyóstollat. Eredetileg nem ez volt a vezetékneve, hogy Bíró, azonban az akkori törvények lehetővé tették, hogy nevet változtasson.

Hol használják manapság?

Mindenütt a világon. Hatalmas tévedés az, hogy csupán Magyarországon használnak ilyen készüléket, hiszen Angliában, Németországban, de még Ausztráliában is: jóformán mindenhol ez a sztenderd. Nincs olyan ország, vagy olyan írószer üzlet az egész világon, ahol ne lehetne ezt a remek magyar találmányt kapni.

Mi a legjobb lehetséges opció?

Érdemes sokféle golyóstollat venni. Egy gyerek is szívesebben tanul olyan tollal, ami könnyen a kezére akad, de egy felnőtt is szívesebben dolgozik olyan eszközökkel, amelyek kifejezetten igényesek, könnyen használhatók.

 

Mindig gondoljunk arra, hogy a munka és tanulás öröm olyan eszközökkel, amelyekkel szeretni lehet azt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.