Mi az a testzsír százalék, és milyen tévhitek élnek a fogalommal kapcsolatban?

A testsúly fogalmát szinte mindenki ismeri. Amikor ráállunk a mérlegre, akkor az megmutatja, hogy pontosan mennyit nyomunk, hány kilósak vagyunk. Az elnevezés nem pontos, hiszen a súly valójában egy erő mértékegység, ennek ellenére „testsúlynak” szokták hívni egy emberi test tömegét.

A testzsír százalék fogalmát már kevesebben ismerik. Pontosan mit jelent ez a kifejezés? Milyen tévhitek élnek vele kapcsolatban? Mikor számít egy ember „kövérnek”?

Mi is az a testzsír százalék?

Egy 60 kg-os ember lehet túlsúlyos és izmos is. Minden a testzsír százalék pontos értékétől függ. Ez nem mutatható ki mérleggel: ugyanis a sovány testtömeg és a zsírszövet arányával fejezhető ki a mértéke.

Mi az a sovány és zsíros testtömeg?

A sovány testtömeg tulajdonképpen az ember hasznos súlya. Azon szövetek tartoznak ide, amelyek hasznos súlytartalommal rendelkeznek. A zsíros testtömeg pedig tulajdonképpen egy felesleges tömeg.

Általánosan kijelenthető, hogy a kisportolt emberek magasabb sovány testtömeggel, és alacsonyabb zsíros testtömeggel rendelkeznek.

Hogyan oszlik el a testzsír az emberi szervezetben?

Nem minden ember egyforma genetikailag – máshogy reagálunk az elhízásra. Van olyan testzsír tömeg, amely a hasi rész körül jelenik meg, és van olyan, amely a test már részein: például a comb körül.

Általánosságban véve kijelenthető, hogy a hasi részen megjelenő testzsír károsabb, mint az, ami a test egyéb részein található.

Hogyan mérhető a testösszetétel?

Erre komplex és különleges megoldások léteznek. Önmagában véve a testmagasság és a testtömeg nem elegendő adat ennek a meghatározásához: spéci, komplex mérési módszerekkel azonban kiszámolható a pontos testzsír százalék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.